Laporan Khas
Malaysiakini
Malaysiakini

Wang songlap dari 1MDB atau derma?

Tangan-tangan politik yang terdedah

Ingat kembali kisah yang sering diberitahu - berbilion-bilion mengalir ke akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak. Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) percaya wang itu diselewengkan dari 1MDB tetapi Najib mendakwa ia merupakan derma.

Bekas perdana menteri itu mendakwa beliau menggunakan sebahagian wang itu untuk pilihan raya umum ke-13. Siapa di kalangan penerima wang itu dan berapa yang diterima parti-parti politik berkenaan. Malaysiakini membongkarnya. Senarai transaksi di laman ini merupakan hanya sebahagian kecil dan tertumpu kepada waktu PRU 2013.

Klik pada jumlah untuk maklumat lanjut.

Tarikh
Penerima
Jumlah (RM)
Penerima
Jumlah (RM)

Watak-Watak Utama

Garis Masa Peristiwa

Garis Masa Dana

Penafian

Sekurang-kurangnya empat akaun bank Najib telah disorot oleh laporan antarabangsa kerana sama ada menerima dana yang dikatakan dikaitkan dengan 1MDB atau daripada SRC International, bekas anak syarikat 1MDB. Laman mikro ini hanya menumpukan pada salah satu akaun yang disorot oleh DOJ. Akaun ini tiada kaitan dengan SRC International.

Transaksi-transaksi ini hanya tertumpu kepada parti politik dan tidak termasuk individu-individu seperti ahli-ahli politik.